Ontdek het fenomeen Manhattanhenge, de verblindende zonne-alliantie in New York.

Stel je een moment voor waar de hemel en de stad samenkomen in een perfect gesynchroniseerde show. Dit is wat de bewoners van New York ervaren tijdens het Manhattanhenge, een jaarlijks astronomisch fenomeen dat de straten van Manhattan verandert in een gouden toneel, vastgelegd door bewonderaars en de camera’s van fotografen. Laten we samen ontdekken waarom deze zonsondergang in New York zo uniek is en hoe je getuige kunt zijn van zijn pracht.

Wat is het Manhattanhenge?

De Manhattanhenge is een spectaculair natuurlijk fenomeen dat plaatsvindt wanneer de zonsondergang precies uitgelijnd is met het schaakbordpatroon van de straten van Manhattan, waardoor er een verblindend uitzicht ontstaat langs de oost-westwegen. Dit kosmische evenement vindt tweemaal per jaar plaats, meestal eind mei en begin juli, waardoor de stedelijke horizon een kortstondig lichtgevend schilderij wordt.

De vader van het Manhattanhenge

De gerenommeerde astrofysicus Neil deGrasse Tyson is de sleutelfiguur achter de doop van dit fenomeen als “Manhattanhenge”. Geรฏnspireerd door Stonehenge, waar de zon uitgelijnd is met de stenen tijdens de zonnewendes, wilde Tyson de unieke convergentie tussen stedenbouw en astronomie benadrukken die plaatsvindt in zijn geboortestad, New York.

Waar en wanneer het hemelse spektakel bewonderen

De ideale momenten om het Manhattanhenge te observeren zijn eind mei en begin juli. Waarnemers verzamelen zich langs bepaalde grote wegen, waaronder 14e, 23e, 34e en 42e straat, om dit kortstondige fenomeen vast te leggen dat de straten verandert in schitterende kanalen van zonlicht.

Een wereldwijd fenomeen

Maar New York heeft geen monopolie op deze hemelse uitlijningen. Steden zoals Straatsburg met zijn “Strasbourghenge”, en andere metropolen zoals Chicago, Baltimore, Montreal en Toronto ervaren vergelijkbare fenomenen. Elk van deze lokale evenementen, zoals degene voor de Kathedraal van Straatsburg, voegt een unieke culturele touch toe aan de ervaring.

De magie van Manhattanhenge vastleggen

In het digitale tijdperk wordt het Manhattanhenge vereeuwigd door ontelbare amateur- en professionele fotografen. De foto’s genomen tijdens deze magische dagen tonen de straten in de gloed van kleurrijke lichten, een opvallend contrast met het hectische tempo van de metropool. Deze beelden getuigen van de zeldzame ontmoeting tussen de gebouwde omgeving van de stad en de hemelse wonderen.

ย 

Pieter Bakker
Geschreven door Pieter Bakker

Pieter Jansen, Nederlandse schrijver en sterrenkundeliefhebber, ontrafelt de geheimen van het heelal in zijn meeslepende artikelen.