Saturnus activiteiten

Activiteit

De vereniging Saturnus houdt zich bezig met de hobbymatige bestudering van ruimtevaart en sterrenkunde.

Verenigingsavond

De verenigingsavonden houden we om de woensdag van de maand vanaf 20.00 uur. Gedurende de maanden juli en augustus zijn er geen verenigingsavonden.

We kennen Thema avonden en Open avonden. Tijdens een Thema avond wordt een onderwerp toegelicht door een verenigingslid of door een extern persoon. Op de Open avonden worden foto’s getoond door leden of wordt een stuk software toegelicht of wordt er aan optiek of apparatuur geknutseld.

Publieksactiviteiten

Naast de verenigingsactiviteiten organiseren we ook regelmatig activiteiten voor het publiek.

De naam Saturnus

Saturnus was de god van de landbouw in de Romeinse mythologie. In het Grieks heette hij Cronos, de zoon van Uranus en Gaia, en de vader van Zeus (Jupiter). Het woord “zaterdag” is afgeleid van Saturnus.

De planeet is prima te zien met het blote oog en dus al in de oudheid bekend. Galileo Galilei heeft in 1610 voor het eerst een, toen recent uitgevonden, telescoop op de planeet gericht. De eerste telescopen waren nog niet zo krachtig en Galilei zag een wat merkwaardig verschijnsel bij Saturnus maar wist het niet te verklaren.

Christiaan Huygens kwam in 1695 met een juiste interpretatie van het verschijnsel dat we nu kennen als de ringen. Daarna werd lange tijd gedacht dat Saturnus de enige planeet met ringen was maar in 1977 werden er ook dunne ringen ontdekt rond Uranus en later ook bij Jupiter en Neptunus