Kan het fenomeen La Niña ons klimaat afkoelen?

Het aardse klimaatballet blijft altijd verrassingen opleveren, en het jaar 2023 was geen uitzondering op de regel. Terwijl het El Niño fenomeen voor een minder sterke opwarming zorgde dan voorspeld, staat een andere speler klaar om het toneel te betreden. Tussen juli en september zal La Niña, bekend om haar koelte, haar intrede doen. Ondanks haar verkoelende invloeden staat de planeet echter niet op het punt om wereldwijd af te koelen. Terwijl de wetenschappelijke gemeenschap deze natuurlijke schommelingen nauwlettend in de gaten houdt, blijft het gewicht van door de mens veroorzaakte klimaatverandering zwaar drukken op de evolutie van ons klimaat. In deze context van milieuschommelingen, laten we samen de gevolgen van La Niña ontcijferen en waarom zij er niet in zal slagen om de algemene opwarmings trend om te keren.

Einde van El Niño en aankondiging van de komst van La Niña

Het El Niño fenomeen van 2023 heeft zijn klimaatafdruk achtergelaten met een merkbare maar matige opwarming. Desalniettemin maken experts zich nu op voor een verandering in het klimaattoneel. Volgens de voorspellingen zullen we tussen juli en september La Niña verwelkomen, die vaak wordt gezien als de verfrissende tegenhanger van haar voorganger.

De effecten van El Niño en La Niña op het klimaat

El Niño en La Niña hebben elk op hun eigen manier invloed op het klimaat van onze planeet. Terwijl de eerste neigt om wereldwijde temperaturen te verhogen, wordt de tweede geassocieerd met een daling van de temperaturen in bepaalde regio’s. Het is echter essentieel om te begrijpen dat La Niña geen universele afkoeling veroorzaakt, maar wel van invloed is op specifieke gebieden van de planeet.

Door de mens veroorzaakte klimaatverandering

De impact van La Niña is relatief bescheiden in vergelijking met de immense impact van door de mens veroorzaakte klimaatverandering. De uitstoot van broeikasgassen blijft de belangrijkste drijvende kracht achter de stijging van de wereldwijde temperaturen en overschaduwt natuurlijke fenomenen zoals La Niña wat betreft langetermijneffecten.

De impact van La Niña op temperaturen

Zelfs tijdens periodes van La Niña laten temperatuurmetingen een stijgende trend zien. NOAA-gegevens zijn duidelijk: La Niña keert de algemene opwarmings trend niet om. Op zijn best biedt het tijdelijk lichte thermische verlichting, maar het keert de opwaartse trend van de wereldwijde temperaturen niet om.

Geen wereldwijde afkoeling te verwachten ondanks La Niña

Het is dus duidelijk dat er ondanks de hoop of zorg van sommigen geen wereldwijde afkoeling te verwachten valt als gevolg van La Niña. Natuurlijke variaties spelen slechts een rol in de omvang van pieken en dalen van de opwarmings trend, zonder de richting ervan aan te tasten. Weerprognoses moeten dus met deze realiteit in gedachten worden gehouden.

 

Pieter Bakker
Geschreven door Pieter Bakker

Pieter Jansen, Nederlandse schrijver en sterrenkundeliefhebber, ontrafelt de geheimen van het heelal in zijn meeslepende artikelen.