Een AI-onderzoeker acht een risico van 99,9% dat kunstmatige intelligentie het einde van de wereld veroorzaakt.

De vraag naar de toekomst van kunstmatige intelligentie (AI) en de impact ervan op de mensheid heeft lang gefascineerd en verontrust. Vandaag de dag klinkt er vooral een alarmerend geluid in de wereld van AI-experts, afkomstig van Roman Yampolskiy, een voormalig onderzoeker bij het bedrijf OpenAI. Volgens hem vormt algemene kunstmatige intelligentie (AGI) een aanzienlijke bedreiging, met een geschatte kans van 99,9% om de mensheid in de komende eeuw te vernietigen. Deze verklaringen werpen cruciale vragen op over veiligheid, verantwoordelijkheid en de toekomst van onze soort.

Het alarm van een voormalige werknemer van OpenAI

De stem van Roman Yampolskiy weerklinkt als een plechtige waarschuwing in de wereld van de technologie: algemene kunstmatige intelligentie (AGI) zou het onheil van de mensheid kunnen worden. Deze voormalige medewerker van het OpenAI-team, een toonaangevend bedrijf op het gebied van AI-onderzoek, schat met bijna 99,9% zekerheid dat AGI het einde zal betekenen van onze beschaving binnen de komende 100 jaar. Een dergelijk getal, verre van onbelangrijk, roept onmiddellijk veel vragen op over de richting van AI-onderzoek en de implicaties daarvan voor de toekomst.

De potentiรซle gevaren van AGI volgens Yampolskiy

AGI, gedefinieerd als een intelligentie met cognitieve vermogens gelijk aan of groter dan die van de mens, biedt duizelingwekkende mogelijkheden, maar niet zonder risico’s. Yampolskiy benadrukt deze dualiteit door te wijzen op het vermogen van AGI om miljarden beslissingen per seconde te nemen, potentieel op wereldschaal en met onomkeerbare gevolgen. Incidenten zijn niet uitgesloten, een ongeval of kwaadwillige manipulatie kan catastrofale gevolgen hebben ver buiten sciencefiction-scenario’s.

De technologie van AGI heeft dus een destructief potentieel, verborgen achter veelbelovende ontwikkelingen. Yampolskiy benadrukt dat, in tegenstelling tot de gespecialiseerde AI die we vandaag de dag kennen, AGI een ongekende mate van autonomie in besluitvorming zal hebben, wat de uitdagingen in zijn beheersing nog kritischer maakt.

Weerklank in de wetenschappelijke gemeenschap

De zorgen van Yampolskiy zijn niet uniek. Invloedrijke figuren zoals Yann Le Cun, hoofd AI bij Meta, delen soortgelijke bezorgdheid. De industrie erkent dat existentiรซle risico’s verbonden aan krachtige, autonome AI niet genegeerd kunnen worden. Het debat beperkt zich niet tot een technische vraag, maar omvat ook ethiek, bestuur en maatschappelijke verantwoordelijkheid van de actoren die deze technologieรซn ontwikkelen.

Zoeken naar een consensus

Ondanks deze alarmerende geluiden is er geen unanimiteit in de wetenschappelijke wereld. Er wordt openlijk gediscussieerd over de urgentie en waarschijnlijkheid van de gevaren van AGI, zonder definitieve consensus. Sommige onderzoekers benadrukken de potentiรซle voordelen, terwijl anderen, voorzichtiger, pleiten voor strengere regelgeving en verantwoorde ontwikkeling.

De positie van OpenAI tegenover de zorgen

In reactie op de controverse streeft OpenAI, ooit de professionele thuisbasis van Yampolskiy, naar geruststelling. Het bedrijf erkent het belang van de opgeworpen vragen en verzekert dat risicobeheer integraal deel uitmaakt van hun benadering. Veiligheid en ethiek worden gepresenteerd als pijlers van hun onderzoek, met als doel een AI te ontwikkelen die gunstig is voor de mensheid en de apocalyptische scenario’s te vermijden.

ย 

Pieter Bakker
Geschreven door Pieter Bakker

Pieter Jansen, Nederlandse schrijver en sterrenkundeliefhebber, ontrafelt de geheimen van het heelal in zijn meeslepende artikelen.