NASA en JAXA communiceren via laser tussen het oppervlak en de baan van de maan.

In de stille ruimte vond er een lichtend gesprek plaats tussen het stoffige oppervlak van de maan en een geduldige waarnemer in een baan om de aarde. NASA en JAXA hebben een belangrijke mijlpaal bereikt in de ruimtecommunicatie door succesvol een lasersignaal over te brengen tussen hun Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) en de Smart Lander for Investigating Moon (SLIM), ondanks de tegenslagen. Deze doorbraak zal de wegen van het maanonderzoek verlichten voor toekomstige generaties.

Eerste succesvolle laserscommunicatie

In een opmerkelijke technologische prestatie heeft de NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) succesvol laser signalen uitgewisseld met de Japanse lander SLIM (Smart Lander for Investigating Moon). Dit is een primeur in de geschiedenis van ruimteverkenning en heeft de haalbaarheid van lasersignaaloverdracht tussen een baanlichaam en een lander op het maanoppervlak aangetoond, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor snellere en betrouwbaardere communicatie voor toekomstige missies.

Retroreflectoren: optische gidsen voor de toekomst

Essentieel voor dit succes dienen de retroreflectoren als optische bakens, die het lasersignaal dat door de ruimtesonde wordt verzonden reflecteren. Deze test heeft aangetoond dat ze niet alleen nuttig zijn als communicatietools, maar ook als navigatie-instrumenten, veelbelovend voor nauwkeurige navigatie van komende missies op onze natuurlijke satelliet.

Geslaagde tests ondanks onvoorziene omstandigheden

De transmissietest maakte indrukwekkend succes ondanks een belangrijke tegenslag: de onverwachte omkering van de SLIM-lander, die ondersteboven terechtkwam. Deze situatie had de missie kunnen compromitteren, maar de retroreflectoren werkten feilloos, wat hun weerstand en betrouwbaarheid onder niet-ideale omstandigheden aantoont.

Cruciale samenwerking tussen NASA en JAXA

De samenwerking tussen NASA en JAXA-teams was essentieel om nauwkeurig de locatie en oriรซntatie van de SLIM na het incident te bepalen. Dit is een prachtig voorbeeld van hoe het bundelen van vaardigheden en technologie de uitdagingen van ruimteverkenning kan overwinnen en tot het succes van complexe projecten kan leiden.

Veelbelovende retroreflectoren voor ruimteverkenning

De duurzaamheid en prestaties van de retroreflectoren die in deze test zijn gebruikt, maken ze waardevolle componenten voor de toekomst van ruimteverkenning. Ze zullen een belangrijke rol spelen bij het succes van de komende NASA Artemis-missies, evenals internationale projecten zoals die van de Indiase ruimtevaartorganisatie, waarin vergelijkbare instrumenten in hun landers worden geรฏntegreerd, zoals Vikram.

ย 

Pieter Bakker
Geschreven door Pieter Bakker

Pieter Jansen, Nederlandse schrijver en sterrenkundeliefhebber, ontrafelt de geheimen van het heelal in zijn meeslepende artikelen.