De gevechts- en spionagedrone Manta Ray onthuld in een meeslepende 360°-video

Ontdek de innovatie van de Manta Ray met volledige onderdompeling, een ongeëvenaarde gevechts- en spionagedrone ontwikkeld door Northrop Grumman. Ervaar de baanbrekende geschiedenis door middel van een indrukwekkende 360 graden video van de eerste duik van deze autonome onderzeeër, die nieuwe grenzen stelt op het gebied van autonomie en discretie tijdens onderzeese missies.

Ontmoet de Manta Ray

De defensiesector verwelkomt een revolutionaire nieuwe onderzeeër: de Manta Ray. Ontwikkeld door het bedrijf Northrop Grumman, vertegenwoordigt deze autonome, onbemande onderzeeër een significante vooruitgang op het gebied van onderzeese gevechts- en spionagetechnologie. Ontworpen voor langeafstands- en langdurige missies, onderscheidt de Manta Ray zich door zijn operationele autonomie en vermogen om onafhankelijk te handelen.

Onderdompelende duik: de 360° video van de Manta Ray

De eerste duik van de Manta Ray is op spectaculaire wijze vastgelegd in een immersive 360° video. Deze innovatieve mediainhoud biedt kijkers een volledig en gedetailleerd zicht op de onderwateromgeving, evenals een exclusieve blik op de manoeuvres van de onderzeeër, wat de uitzonderlijke operationele capaciteiten benadrukt.

Twee propellers, herdefiniëerde efficiëntie

Onverwachts onthulde de video dat de Manta Ray is uitgerust met twee vierbladige propellers. Deze specifieke uitrusting weerlegt eerdere veronderstellingen en benadrukt het ingenieuze ontwerp gericht op het optimaliseren van discretie en efficiëntie in diep water.

De kunst van onderzees navigeren

De Manta Ray herdefinieert onderzeese voortstuwing door het aannemen van het vliegtuigprincipe, waarbij het in staat is om te surfen op en onder water. Deze mogelijkheid om voort te bewegen door gebruik te maken van zeestromingen wordt aangevuld met een innovatieve techniek om drijfvermogen aan te passen, waarbij de onderzeeër water in zijn ballasten pompt om zijn volume te regelen. Deze vindingrijkheid zorgt voor opmerkelijke manoeuvreerbaarheid en stealth.

Ongelijke onderzeeër-autonomie

De Manta Ray onderscheidt zich door zijn uitzonderlijke uithoudingsvermogen, waarbij hij meerdere maanden kan opereren met minimale energieverbruik. Dankzij zuinige aandrijving en een duurzame architectuur kan hij de oceanen doorkruisen zonder frequente onderhoudsbeurten, een essentiële eigenschap voor langdurige verkennings- en bewakingsmissies.

Discretie en winterslaap: de troeven van de Manta Ray

De mogelijkheid van de Manta Ray om in volledige discretie vijandelijke posities te benaderen en gedurende lange periodes in winterslaap te blijven, vertegenwoordigt een groot strategisch voordeel. Deze capaciteit voor passief wachten zorgt voor voortdurende aanwezigheid zonder zijn positie te verraden.

Samenwerkende maritieme tests

De samenwerking tussen DARPA en de US Navy speelt een cruciale rol in de ontwikkeling en tests van de Manta Ray. Deze zeetesten zijn belangrijke mijlpalen die de betrouwbaarheid en efficiëntie van de onderzeeër onder reële omstandigheden zullen bepalen, en zullen mogelijkheden openen voor integratie in de krijgsmacht.

Een toekomst met onderwaterdrones

De Manta Ray is niet het enige innovatieve project in het arsenaal van de marine. Andere projecten zoals de Orca XLUUV van Boeing illustreren voortdurende inzet voor de ontwikkeling van onderwaterdrones, wat een nieuw tijdperk inluidt voor de marineverdedigingstechnologie, waar autonome machines een steeds centralere rol spelen.

 

Pieter Bakker
Geschreven door Pieter Bakker

Pieter Jansen, Nederlandse schrijver en sterrenkundeliefhebber, ontrafelt de geheimen van het heelal in zijn meeslepende artikelen.