De NASA beëindigt de missie van Neowise, haar asteroïde-jachttelescoop.

Na een decennium het heelal te hebben bestudeerd, neemt de ruimtetelescoop Neowise afscheid. Bekend vanwege zijn asteroïdenjacht en significante bijdrage aan infrarode astronomie, begint deze beschermer van de hemel aan zijn laatste afdaling naar de aardse atmosfeer. Het einde van zijn missie, aangekondigd door de NASA, betekent echter niet het einde van ruimtetoewaking. Het stokje zal binnenkort worden overgenomen door zijn opvolger, de NEO Surveyor, die nieuwe ontdekkingen belooft in ons begrip van hemellichamen die een bedreiging vormen voor onze planeet.

De opmerkelijke geschiedenis van Neowise

Het ruimteavontuur van Neowise begon in december 2009, toen de telescoop werd gelanceerd als onderdeel van de Wise-missie. Drie jaar na de lancering werd hij in winterslaap gezet, maar in 2013 werd de telescoop weer geactiveerd en hernoemd tot Neowise, waarbij hij zijn cruciale rol in het in kaart brengen van ons zonnestelsel weer op zich nam.

De onschatbare bijdragen van Neowise

Gedurende meer dan tien jaar ruimteverkenning heeft Neowise maar liefst 1,45 miljoen infraroodmetingen verricht van meer dan 44.000 hemellichamen. Zijn vermogen om onbekende objecten te detecteren werd bewezen door de ontdekking van 215 aardscheerders. Onder zijn vondsten blijft de komeet C/2020 F3 Neowise, die in 2020 onze hemel verlichtte, ongetwijfeld de meest spectaculaire.

Het einde van een geslaagde missie

De missie van Neowise is niet ten einde door een storing, maar omdat zijn baan nu te laag is om nog geldige gegevens te verzamelen. Volgens voorspellingen zal deze trouwe kosmische waarnemer naar verwachting voor het einde van het jaar zijn koers voltooien en zichzelf in onze aardse atmosfeer te laten opbranden.

NEO Surveyor, de klaarstaande opvolger

De telescoop NEO Surveyor staat gepland om Neowise in 2027 op te volgen. Met een ambitieuze missie om asteroïden en kometen te spotten, vooral die moeilijk waarneembaar zijn vanaf de Aarde, is NEO Surveyor de toekomst van het bewaken van hemellichamen met risico. Onder leiding van experts zoals Amy Mainzer van het Jet Propulsion Laboratory, is de opwinding voelbaar voor nieuwe ontdekkingen in de astronomie.

 

Pieter Bakker
Geschreven door Pieter Bakker

Pieter Jansen, Nederlandse schrijver en sterrenkundeliefhebber, ontrafelt de geheimen van het heelal in zijn meeslepende artikelen.