De dag waarop een storm 500 mensen heeft gedood: “het was de hel op aarde”

In 1994, Egypte, een land dat bekend staat om zijn faraonisch erfgoed en eeuwenoude monumenten, was het toneel van een tragedie van een geheel andere aard: een ongekend gewelddadige storm trof het land, met de dood van honderden mensen tot gevolg. Dit tragische evenement heeft niet alleen diepe wonden achtergelaten in het land, maar staat ook bekend als de dodelijkste menselijke ramp veroorzaakt door blikseminslag. In de volgende regels zullen we terugblikken op deze zwarte dag waarop Egypte werd geconfronteerd met wat velen beschreven als “de hel op aarde”.

Een ongekend meteorologisch geweld

In Egypte, het land van een van de oudste beschavingen, vond in 1994 een storm plaats die alle verwachtingen overtrof wat betreft natuurlijk geweld. Deze storm, hoewel begonnen als elke andere storm, onthulde al snel zijn vernietigende kracht. Ongelooflijk felle bliksemschichten, vergezeld door hevige neerslag en krachtige winden, veranderden een natuurlijk fenomeen in een nationale ramp.

De ramp werd in gang gezet door een blikseminslag op volle kracht op olietanks, gevuld met niet minder dan 5000 ton vliegtuigbrandstof. De locatie van de tanks, dicht bij een spoorlijn, verergerde de situatie. De inslag veroorzaakte een enorme explosie, vernietigde de spoorlijn en zorgde voor overstromingen die alles op hun pad meesleepten, wat het begin markeerde van een verwoestende brand en een ongekende humanitaire crisis in Egypte.

De tragische balans van een vervloekte dag

De snelheid en hevigheid van de storm lieten weinig kans voor de bewoners van getroffen gebieden. Tijdens deze tragische dag verloren tussen de 500 en 600 mensen hun leven, waardoor het de dodelijkste ramp ooit veroorzaakt door blikseminslag is. Ondanks de inspanningen van de Egyptische autoriteiten om de omvang van de schade vast te stellen, blijft het exacte aantal slachtoffers moeilijk vast te stellen. Er is echter een gruwelijke telling gemaakt met 469 lichamen gevonden in Dronka en 63 in nabijgelegen dorpen, allemaal slachtoffers van de onbeheersbare kracht van een storm die in een ramp veranderde.

De storm die de geschiedenis markeerde

Deze meteorologische tragedie blijft in het geheugen gegrift als een dramatische illustratie van de soms vernietigende kracht van natuurlijke elementen. Met zo’n zware tol wordt dit evenement beschouwd als de dodelijkste storm ooit wereldwijd geregistreerd. Zijn bijzonderheden en de omvang van de gevolgen zijn in de geschiedenis gegrift, wat herinnert aan het belang van voorbereiding en reactievermogen op extreme weersomstandigheden.

ย 

Pieter Bakker
Geschreven door Pieter Bakker

Pieter Jansen, Nederlandse schrijver en sterrenkundeliefhebber, ontrafelt de geheimen van het heelal in zijn meeslepende artikelen.