ESA nodigt je uit om de overblijfselen van Eridania, het grootste meer op Mars, te verkennen.

Het idee dat de planeet Mars ooit een wereld van waterrijkdom is geweest, is een begrip dat al tientallen jaren de menselijke verbeelding voedt. Vandaag de dag weten we dankzij wetenschappelijke vooruitgang en gedetailleerde observaties dat de rode planeet daadwerkelijk belangrijke watergebieden heeft gehuisvest, met het in de schijnwerpers staande Eridania-meer, een verdwenen kolos die ons fascineert door zijn omvang en geschiedenis. Van satellieten in een baan om de planeet tot rovers op het oppervlak, elk verzameld bewijs voegt een stukje toe aan de puzzel van hoe Mars er 3,7 miljard jaar geleden uitzag.

Het Eridania-meer, een voormalig reusachtig meer op Mars

Stel je een meer voor dat drie keer zo groot is als de Kaspische Zee, met een oppervlakte van 1,1 miljoen kmยฒ. Dat was het Eridania-meer, een voormalige gigantische watermassa die het landschap van Mars 3,7 miljard jaar geleden domineerde. Dit enorme waterlichaam was eens gelegen in het Martiaanse gebied van Caralis Chaos, een ruig en mysterieus terrein dat onderzoekers intrigeert.

Verschijning van water op Mars

Door het verlies van zijn magnetisch veld zag Mars zijn wateromgeving in de ruimte verdwijnen. Deze fundamentele verandering resulteerde in een massale verdamping van het water, waardoor een droog en onvruchtbaar gebied achterbleef. De sporen van dit vroegere meer zijn van cruciaal belang om de radicale klimaattransformatie te begrijpen die de planeet heeft ondergaan.

Huidige aanwezigheid van water op Mars

Ondanks dat vloeibaar water eonen geleden is verdwenen, behoudt Mars nog steeds overblijfselen van zijn ijzige verleden. Ijsafzettingen en vorstformaties zijn waargenomen, wat suggereert dat water niet volledig van het Marstoneel is verdwenen. Het feit dat ijs is ontdekt in hooggelegen gebieden, waar de omstandigheden het behoud ervan mogelijk maken, houdt de hoop levend om overvloedig water op Mars te herontdekken.

Terraformatieprojecten

Vanwege de extreme omstandigheden op Mars is het een enorme uitdaging om de planeet bewoonbaar te maken. Terraformatieprojecten onderzoeken gedurfde manieren om een stabiele atmosfeer te creรซren en watercycli te herintroduceren. Het idee om het Eridania-meer tot leven te brengen blijft een verre hoop die de verbeelding prikkelt en de wetenschap tot haar uiterste drijft.

De herontdekking van sporen van dergelijke oude watergebieden, zoals die van het Eridania-meer door de ESA en missies zoals Curiosity, Perseverance, Mars Express en Mars Reconnaissance Orbiter, blijft inspireren en leidt de plannen voor verkenning en kolonisatie van Mars.

ย 

Pieter Bakker
Geschreven door Pieter Bakker

Pieter Jansen, Nederlandse schrijver en sterrenkundeliefhebber, ontrafelt de geheimen van het heelal in zijn meeslepende artikelen.