Uitzonderlijke ontdekking: een 1.000 jaar oude “begrafeniskar” gevonden in Mongolië, uit de Liao-dynastie.

Dompel jezelf onder in het mysterie en de pracht van de Liao-dynastie, begraven onder het zand van de tijd maar opnieuw onthuld door de adembenemende ontdekking van een duizend jaar oude grafwagen. In het hart van Binnen-Mongolië hebben archeologen een kostbaar overblijfsel opgegraven dat het verhaal vertelt van een machtige beschaving en haar volk, de Khitan, door de prisma’s van hun begrafenisrituelen en levensstijl. Dit artikel nodigt u uit voor een reis door de tijd, om kennis te maken met een verleden dat even rijk als verrassend is.

De sluier wordt opgelicht over een ver verleden

In de schaduw van de steppes van Binnen-Mongolië heeft de aarde een duizend jaar oud geheim prijsgegeven. Een grafwagen die sinds het tijdperk van de Liao-dynastie, die duizend jaar geleden regeerde, in rust verkeerde, komt weer tevoorschijn. Achter deze wagen weerklinkt de echo van de Khitan-noblesse, waarvan de graven zowel kunst als prestige uitstraalden.

De afmetingen van de wagen, met zijn 7 meter lengte en 2 meter breedte, vormen het eerste bewijs van de belangrijkheid van de persoon waarmee het geassocieerd werd. De metalen overblijfselen, voornamelijk van ijzer en verguld brons, getuigen van een samenleving waarin rijkdom ook werd afgemeten aan funeraire kunst. De vergulde bronzen klokken en zilveren ornamenten vormen een aanvulling op dit beeld van een verleden waarin de dood een prachtig versierde poort naar de eeuwigheid was.

Een herontdekte geschiedenispagina

De ontdekking resoneert krachtig in het historische verhaal van dit deel van de wereld. Opgericht door de Khitan, afkomstig van het Xianbei-volk, is de Liao-dynastie een levend bewijs van het vermogen van een nomadisch volk om een ​​rijk op te bouwen en de administratieve verfijning van de Chinezen te absorberen terwijl ze hun eigen tradities behouden.

De Liao-dynastie is een culturele mozaïek, een hybride tussen nomadisme en geavanceerd staatsbeheer. De begrafenispraktijken van de Khitan, die, voordat ze beïnvloed werden door de Chinese cultuur, hun doden begroeven in eenvoudige graven, blijken een nauwkeurige weerspiegeling te zijn van deze diversiteit. De dierlijke offers, de sjamanen die geestentransities oproepen, en dan de evolutie naar meer uitgebreide mausolea, dat alles vertelt het verhaal van de overgang naar diepgaande culturele integratie.

Een vondst met vele lessen

De betekenis van deze grafwagen reikt verder dan alleen het archeologische kader. Het is een getuigenis van de aanpassingsvermogen en welvaart van de Khitan, van hun vermogen om zich in te voegen in de culturele en commerciële uitwisselingen van hun tijd. Achter deze wagen verschijnt het beeld van een samenleving, met zijn elites, rituelen en economie.

De wagen onthult zo het verhaal van de Khitan, actieve bijdragers aan het rijke weefsel van oude Aziatische beschavingen. En terwijl de site tot op heden intact blijft, hopen onderzoekers nog meer geheimen te ontdekken om het verhaal van deze Khitan-noblesse aan de kruispunten van werelden, tussen steppes en steden, tussen tradities en innovaties, verder te verhelderen.

 

Pieter Bakker
Geschreven door Pieter Bakker

Pieter Jansen, Nederlandse schrijver en sterrenkundeliefhebber, ontrafelt de geheimen van het heelal in zijn meeslepende artikelen.