In Engeland graaft een 12-jarige jongen een Romeins gouden militair armband op.

De geschiedenis ligt vaak gewoon onder onze voeten te wachten om onthuld te worden door de meest onverwachte archeologen. Precies dat overkwam Rowan Brannan, een 12-jarige jongen uit het vredige dorp Pagham in Sussex, die een object uit een ver en glorierijk verleden ontdekte. Deze gouden armband, gevonden tijdens een wandeling met zijn moeder, is een directe link naar de tijd waarin Groot-Brittanniรซ onder het bewind stond van het Romeinse Rijk.

De toevallige ontdekking van Rowan Brannan

In het schilderachtige dorp Pagham neemt een wandeling tussen moeder en zoon een onverwachte wending wanneer Rowan Brannan, 12 jaar oud, iets ongebruikelijks opmerkt in de grond. Dit glinsterende object, dat later een gouden armband blijkt te zijn, was een complete verrassing voor de jongen en zijn moeder. We zullen terugkomen op de precieze omstandigheden van deze ontdekking en op het besef van Rowan van de mogelijke historische waarde van zijn vondst.

De armilla: een symbool van Romeinse moed

Het was pas na tussenkomst van experts van het British Museum dat de ware aard van het object werd vastgesteld. De armilla, een Romeinse militaire onderscheiding, werd vroeger toegekend aan soldaten voor moedige daden, met name tijdens de verovering van Groot-Brittanniรซ in de 1e eeuw. Deze contextuele analyses bieden niet alleen onbetwistbare authenticiteit aan het artefact, maar ook een kijkje in het militaire verleden van de regio.

Van schaduw naar licht: de tentoonstelling in het Novium Museum

Het verhaal van deze gouden armband eindigt niet bij de ontdekking ervan. Na te zijn geclassificeerd als “schat”, zal het object deel uitmaken van de collectie van het Novium Museum, waar het vanaf 10 september 2024 zal worden tentoongesteld. Enkele thema’s van de tentoonstelling zijn de verrijking van het cultureel erfgoed uit de Romeinse periode in de regio Chichester en Arun. Dit gedeelte van de tentoonstelling benadrukt hoe een dergelijke ontdekking bijdraagt aan het waarderen van de lokale geschiedenis.

Een inspiratie voor jonge ontdekkingsreizigers

Tot slot vieren we Rowan Brannan, deze jonge jongen wiens nieuwsgierigheid en scherpe oog hebben geleid tot het terugbrengen van een stuk vergeten geschiedenis naar het licht. Zijn ontdekking moedigt ons aan om onze ogen wijd open te houden en het historische potentieel te waarderen dat schuilt in de meest vertrouwde plekken van ons dagelijks leven.

ย 

Pieter Bakker
Geschreven door Pieter Bakker

Pieter Jansen, Nederlandse schrijver en sterrenkundeliefhebber, ontrafelt de geheimen van het heelal in zijn meeslepende artikelen.