Australië: wetenschappers ontdekken de grootste inslagkrater ter wereld

Stel je eens voor dat midden in de wildernis van Australië, begraven onder uitgestrekte vlaktes, een reusachtig litteken uit het oude geschiedenis van de Aarde sluimert. Australische geologen hebben zojuist deze verbijsterende realiteit ontdekt: een kolossale inslagkrater van 520 kilometer diameter, waarmee het de grootste ooit ontdekt wordt. Deze indrukwekkende vondst in het zuiden van dit verre land brengt de hoop met zich mee om onbekende delen van de evolutie van onze planeet te onthullen.

Historische meting van grootte en impact

Een titanisch spoor dat onthuld werd in Zuid-Australië bevestigt zijn superioriteit qua afmetingen met zijn 520 kilometer diameter. Deze ontdekking schuift bekende kraters opzij en verdiept ons begrip van de geologische geschiedenis van de Aarde.

Een op zijn kop gezet geologisch podium

Australische geologen benadrukten dat deze inslagkrater ruimschoots groter is dan de Chicxulub-krater in Mexico. Zelfs de impactstructuur van Vredefort in Zuid-Afrika, die zich over bijna 300 km uitstrekt, en de Sudbury-structuur, verminderd door erosie maar oorspronkelijk geschat op 250 km, lijken bleekjes in vergelijking.

De tijdelijkheid van aardse sporen

Een asteroïde-inslag heeft veel meer gevolgen dan alleen een holte: het initieert een geologisch transformatieproces. De ondergrondse structuur en tektonische krachten vormen de krater gedurende eonen, soms tot het volledig verdwijnt, terwijl de ejecta waardevolle aanwijzingen bieden over deze catastrofale gebeurtenissen.

Hemelse grillen uit het verleden

Astronomen en geologen reconstrueren het Late Heavy Bombardment, een tumultueuze tijdperk dat getuigt van opeenvolgende botsingen op jonge planeten. Het einde van dit chaotische tijdperk 3,8 miljard jaar geleden en de afname van inslagen die voortduurde tot 2,5 miljard jaar geleden, hebben het gezicht van onze wereld gevormd.

Australië, een atlas van kraters

Australië, met zijn 38 bevestigde inslagstructuren en 43 potentiële aanvullende structuren, is een mozaïek van oude getuigenissen. De Deniliquin-impactstructuur voegt een nieuw hoofdstuk toe aan dit verhaal en biedt extra bewijs met een spectaculaire diameter van 520 km.

De Deniliquin-structuur onder de loep

De Deniliquin-structuur blijkt een open boek te zijn over het verleden met zijn rimpels, radiale breuken en magnetische afwijkingen. Deze elementen, kenmerkend voor grote impactstructuren, schetsen een levendig beeld van de krachtintensiteit bij de vorming van de krater.

Terug in de geologische tijd

De datering en oorsprong van de Deniliquin-structuur zijn het onderwerp van wetenschappelijke discussies. Er zijn talloze hypothesen, waarvan sommige het zelfs plaatsen vóór de glaciatie van het Boven-Ordovicium en dit noemen als een verbinding met belangrijke massa-extinctiegebeurtenissen van 445 miljoen jaar geleden.

De wetenschappelijke zoektocht gaat verder

De volgende stappen in het onderzoek omvatten het verzamelen van monsters en het precies bepalen van de ouderdom van de structuur, inspanningen die beloven om meer te onthullen over de primitieve aard van de Aarde tijdens het vroege Paleozoïcum.

 

Pieter Bakker
Geschreven door Pieter Bakker

Pieter Jansen, Nederlandse schrijver en sterrenkundeliefhebber, ontrafelt de geheimen van het heelal in zijn meeslepende artikelen.