De James Webb-telescoop gooit de theorie over de oorsprong van goud overhoop.

Stel je eens een Universum voor waarin elke ster een alchemist is, die elementen vormt in het hart van haar stellaire oven. Sinds de dageraad van de astronomie proberen we het mysterie van de vorming van goud en andere zware elementen die verspreid zijn in de kosmos te ontcijferen. Met de komst van de James Webb Space Telescope, gelanceerd in 2021, staan we op het punt de helderste gammaflits ooit waargenomen te observeren, GRB 221009A, een fenomeen dat onze theorieën over de oorsprong van deze fonkelende raadsels kan veranderen.

De nucleosynthese in sterren begrijpen

Sterren zijn veel meer dan alleen maar lichtpunten aan de nachtelijke hemel; ze zijn kosmische smederijen waarin elementen worden gevormd. Tijdens hun bestaan ​​ondergaan ze nucleosynthese-reacties, waarbij waterstof en helium worden omgezet in zwaardere elementen zoals lithium. Deze stellaire alchemie komt echter tot een limiet: de vorming van elementen voorbij ijzer vereist een enorme energie die sterren niet kunnen leveren tijdens hun stabiele fase.

De cruciale rollen van supernova’s en kilonova’s

Het universum heeft geen gebrek aan verbluffende spektakels, en supernova’s en kilonova’s nemen een prominente plaats in. Deze cataclysmische explosies zorgen voor enorme neutronenstromen die atoomkernen kunnen omzetten in veel zwaardere elementen, waaronder goud. Deze proces van neutronenvangst, die essentieel is voor de vorming van goud en platina, vereist de kosmische kracht die alleen deze indrukwekkende explosies kunnen genereren.

De GRB 221009A onder de loep van James Webb

De GRB 221009A heeft de ongewone titel van de helderste gammaflits ooit waargenomen door onze telescopen. De tijd is rijp voor de James Webb Space Telescope, met zijn geavanceerde technologie, om zijn instrumenten op dit fenomeen te richten en nieuwe kennis op te doen. De verzamelde gegevens kunnen ons helpen om de vraag naar de oorsprong van goud en andere elementen die vanuit het hart van sterren naar onze sieraden leiden, te beantwoorden.

De implicaties van nieuwe waarnemingen

De eerste analyses van GRB 221009A suggereren al belangrijke herzieningen van onze astronomische theorieën. De hypothese dat de zwaarste elementen afkomstig zijn van bepaalde soorten supernova’s wordt in twijfel getrokken. Deze heroverweging benadrukt het cruciale belang van het voortzetten van ons onderzoek met krachtige instrumenten zoals de James Webb Space Telescope, een ware ruimtegezant om de geheimen van goud te ontrafelen en een nauwkeurigere kaart te maken van de kosmische processen die zich in het universum afspelen.

 

Pieter Bakker
Geschreven door Pieter Bakker

Pieter Jansen, Nederlandse schrijver en sterrenkundeliefhebber, ontrafelt de geheimen van het heelal in zijn meeslepende artikelen.