Deze studenten hebben zojuist de oudste sterren in het universum ontdekt in de Melkweg.

Stel je een ruimtetijdsvenster voor waar we de eerste sterren van het universum kunnen observeren, de sterren die meer dan 12 miljard jaar geleden hun licht ontstaken. Onlangs hebben undergraduate studenten de lang gekoesterde droom van astronomen werkelijkheid gemaakt door enkele van deze oude sterren op te sporen in ons eigen sterrenstelsel, de Melkweg. Hun geweldige ontdekking is meer dan alleen een wetenschappelijke triomf; het markeert een keerpunt in de zoektocht naar ons kosmologisch erfgoed.

De jacht op oersterren

Sinds de oudheid verlicht de observatie van sterren ons begrip van het universum. Maar het is de jacht op de oudste sterren die ons in staat stelt de mysteries van de vroegste kosmische uren te onderzoeken. Astronomen hebben geavanceerde methoden ontwikkeld om ze op te sporen, zoals de Gaia-missie van de Europese Ruimtevaartorganisatie, die gedetailleerd onze Melkweg in kaart brengt. Dankzij deze cartografie kunnen ze nu sterren ontdekken die niet alleen bewoners zijn van ons sterrenstelsel, maar echte stellaire fossielen.

De doorbraak van MIT-studenten

Het MIT staat bekend om zijn innovatieve karakter, en het blijkt dat studenten van deze instelling zojuist een opmerkelijk hoofdstuk hebben toegevoegd aan die reputatie. Door zorgvuldig naar de gegevens te kijken die door de Magellan-telescoop worden geleverd, hebben ze sterren aan het licht gebracht die 12 tot 13 miljard jaar oud zijn en zich bevinden aan de rand van de Melkweg, ook wel “halo” genoemd. Deze sterren getuigen niet alleen van een ver verleden, maar waren ook onvermoed totdat deze studenten hun bestaan onthulden.

De schildwachten van andere werelden

De beweging van deze sterren is niet willekeurig; hun retrograde baan suggereert een oorsprong buiten ons hoofdsterrenstelsel, gevangen door de Melkweg als bloemen uit een aangrenzend kosmisch veld. Voor wetenschappers kan dit betekenen dat deze sterren afkomstig zijn van dwerstelsels die zijn geabsorbeerd door ons moedersterrenstelsel. Aangeduid als “Small Accreted Stellar System“, kunnen deze hemellichamen wel eens fragmenten zijn van oudere galactische structuren en bieden ze een nieuw venster op de mechanismen van galactische groei.

Op weg naar nieuwe stellaire onthullingen

De methode die deze briljante studenten hebben toegepast opent een veelbelovende ontdekkingsperiode. Het is zeer waarschijnlijk dat er andere oude sterren in de schaduw wachten om ontdekt te worden met vergelijkbare technieken. De toekomst belooft dus een breder begrip van de vroege stadia van ons universum, via de studie van deze stille maar heldere getuigen verspreid over onze Melkweg.

 

Pieter Bakker
Geschreven door Pieter Bakker

Pieter Jansen, Nederlandse schrijver en sterrenkundeliefhebber, ontrafelt de geheimen van het heelal in zijn meeslepende artikelen.