Een oud wrak onthult de navigatieprestaties van onze voorouders 3.300 jaar geleden

Laten we afdalen in de duisternis van de wateren van de Middellandse Zee, waar een wrak ligt dat 3.300 jaar oud is en getuigt van de ware prestaties van onze voorouders als zeelieden. Voor de kust van Israël herschrijft deze overblijfsel uit het einde van de Bronstijd de geschiedenis van de navigatie door het idee van beperkte kustnavigatie aan te vallen. De ontdekking van deze scheepsramp, mogelijk het slachtoffer van een storm of een piratenaanval, opent een deur naar de geheimen van onze voorouders en hun vermogen om de uitgestrekte oceaan te trotseren.

Onthulde geheimen van de Bronstijd

Het begint allemaal met de buitengewone ontdekking van een wrak uit het einde van de Bronstijd, voor de kust van Israël. Deze archeologische vondst bleek veel meer dan slechts een overblijfsel te zijn; het biedt een venster op de wereld van de oude mediterrane beschavingen en illustreert hoe bekwaam de mensen van die tijd waren als zeelieden.

Een wrak dat onze kennis van de oude navigatie ter discussie stelt

Het wrak, dat zich bevindt op bijna 90 kilometer van de Israëlische kust, heeft onderzoekers verrast. Het feit dat het zich op open zee bevindt, tart de heersende opvatting dat maritieme reizen uit de Bronstijd zich beperkten tot de kustgebieden. Deze bevinding suggereert dat ze in staat waren om verder te gaan dan dat en dat ze geavanceerde navigatiemethoden hadden ontwikkeld om hun schepen te besturen zonder landmarkering.

Het wrak van een boot werd 1800 meter diep voor de Israëlische kust ontdekt. Hier zie je de lading verspreid op de zeebodem. Energean, Israëlische autoriteit voor antiek

Zeelieden van die tijd: ware experts van de zeeën

Deze prestaties getuigen van de geavanceerde kennis van de zeelieden van die tijd, die de kunst van het navigeren op open zee beheersten. Ze oriënteerden zich door middel van vaardigheden die we ons tegenwoordig alleen maar kunnen voorstellen, zoals begrip van stromingen, winden en mogelijk zelfs vroeg gebruik van astronomie. De mogelijkheid om met zo’n precisie te navigeren zonder de kustlijnen te volgen, was waarschijnlijk voorbehouden aan een elite van zeer ervaren zeelieden uit de Bronstijd.

De mysterieuze omstandigheden van een scheepsramp

Het einde van deze oude boot moet nog worden opgehelderd: werd het verzwolgen door een plotselinge monsterlijke storm of viel het ten prooi aan een gewelddadige confrontatie met piraten? Deze speculaties voeden de verbeelding en werpen licht op de vele gevaren die de oude zeelieden in het onbekende hart van de Middellandse Zee moesten trotseren.

 

Pieter Bakker
Geschreven door Pieter Bakker

Pieter Jansen, Nederlandse schrijver en sterrenkundeliefhebber, ontrafelt de geheimen van het heelal in zijn meeslepende artikelen.