Een soort dinosauriër met extravagante hoorns, vergelijkbaar met die van Loki, onthuld

Stel je eens een reis door de tijd voor, 78 miljoen jaar geleden, waarin je een gigantische dinosaurus ontdekt met unieke hoorns die doen denken aan de attributen van de ondeugende Loki. Dit beeld komt niet voort uit een mythologische fantasie, maar uit een echte paleontologische ontdekking: de Lokiceratops rangiformis. Uit het oude land Montana komt de onthulling van deze verbazingwekkende soort, die ons uitnodigt om een nieuw aspect van de wereld van de Ceratopsia dinosaurussen, herbivoren bekend om hun hoorns en kam, te aanschouwen.

Een ontembare ceratops uit het Krijt

De Lokiceratops rangiformis, een soort die tot nu toe onbekend is bij het grote publiek en wetenschappers, onthult zijn geschiedenis die 78 miljoen jaar oud is. Deze opwindende ontdekking leidt ons naar een wezen dat ooit het gebied in wat nu bekend staat als Montana heeft bewandeld, niet ver van de Canadese grens.

Zijn imposante gestalte, bijna zeven meter lang en ongeveer vijf ton zwaar, is slechts een van de indrukwekkende kenmerken van de Lokiceratops. Maar het zijn vooral zijn opvallende craniale ornamenten, hoorns die het symmetrische patroon doorbreken en een brutale en wilde vorm aannemen, die het meest onze aandacht trekken en doen denken aan de speelsheid van de god Loki.

De kunst van het dragen van hoorns

De hoorns van de Lokiceratops zouden hem ongetwijfeld een ereplaats hebben opgeleverd in de Noordse mythologie. Gebogen als messen en ondersteund door twee prominenties boven de ogen, suggereren deze asymmetrische botuitgroeiingen een doel dat verder gaat dan versiering. Hier suggereert het verbazingwekkende ontwerp een complexe mix van natuurlijke en seksuele selectie, die dwars door de evolutionaire geschiedenis van deze gigantische herbivoren snijdt.

De Lokiceratops behoort tot de groep Ceratopsia, die bekend staan om hun diversiteit aan hoorns en krachten, waarmee opnieuw wordt aangetoond dat het prehistorische leven blijft verbazen. In deze evolutiedans voegt elke soort die in dezelfde periode en regio wordt gevonden een noot toe aan de harmonie van deze diversiteit.

Een ontdekking geëerd door PeerJ

In de wetenschappelijke arena heeft de Lokiceratops zijn faam verdiend. De beschrijving van de soort is gepubliceerd in het gespecialiseerde tijdschrift PeerJ, waarbij het zijn status bevestigt als een opmerkelijke ontdekking in de paleontologie. Door middel van deze wetenschappelijke presentatie plaatst de Lokiceratops zijn hoorns en gestalte tussen de ontdekkingen die blijven bijdragen aan het begrip van het verleden van onze planeet.

Bij elke nieuwe ontdekte soort worden de vensters naar de oude wereld groter, waarbij we worden uitgenodigd om een glimp op te vangen van de kleuren en vormen van lang vervlogen leven. Zo blijft elke prehistorische creatuur, net als de Lokiceratops, onze verbazing en kennis vormgeven met de grootsheid die ooit van hen was.

 

Pieter Bakker
Geschreven door Pieter Bakker

Pieter Jansen, Nederlandse schrijver en sterrenkundeliefhebber, ontrafelt de geheimen van het heelal in zijn meeslepende artikelen.