Een zwart gat verstopt door een ander zwart gat? Dit is de laatste ontdekking van de NASA.

Wanneer het universum ons geheimen onthult, is elke ontdekking een deur naar nieuwe kennis. Vandaag de dag hebben onderzoekers van de universiteit van Turku in Finland, via de TESS-telescoop, onze kennis van het universum verstoord door een ongekend fenomeen te onthullen: een kleine zwarte gat in een baan rond een groter zwart gat. Hun waarnemingen in november 2021 zijn een actueel onderwerp dat de horizon van de detectie van kosmische fenomenen verbreedt.

De sleutelrol van de TESS-telescoop

Bekend om zijn missie van het opsporen van exoplaneten, heeft de TESS-telescoop bewezen dat hij veel verder kan gaan. Zijn potentieel voor het bestuderen van meer mysterieuze verschijnselen in het universum werd al snel duidelijk. In november 2021 hebben wetenschappers aan de hand van verzamelde gegevens stralen waargenomen afkomstig van zwarte gaten, wat een zeldzaam en uitzonderlijk kosmisch ballet aan het licht brengt.

Een revolutionaire astronomische ontdekking

Wanneer een klein zwart gat om een groter zwart gat draait, verdient dit evenement bijzondere aandacht. Deze unieke configuratie, waargenomen door onderzoekers van de universiteit van Turku, wekt terecht enthousiasme op binnen de wetenschappelijke gemeenschap. Dit scenario, dat doet denken aan de grootste sciencefictionverhalen, was tot nu toe nog nooit bevestigd en illustreert de complexiteit en diversiteit van de relaties tussen deze hemellichamen.

Onthullende lichtsignalen

Het bewijs van deze ontdekking berust met name op een uitbarsting van licht opgevangen door TESS. Deze opmerkelijke waarneming vormt een observatief bewijs van de aanwezigheid van het kleine zwarte gat. Het getuigt van de intense activiteit die deze fenomenen vergezelt en biedt een concreet voorbeeld van de tekenen om in de gaten te houden bij het identificeren van vergelijkbare gebeurtenissen.

De deur naar een beter begrip van zwarte gaten

Deze belangrijke vooruitgang beperkt zich niet tot wetenschappelijke nieuwsgierigheid; het heeft directe gevolgen voor onze kennis van zwarte gaten. Het bevestigt namelijk dat de relaties tussen zwarte gaten onverwachte vormen kunnen aannemen en wijst op ongekende mogelijkheden voor de detectie van deze objecten, waardoor het veld van de astrofysica wordt verbreed.

De veelbelovende toekomst van zwarte gatendetectie

Dankzij deze ontdekking ontvouwt de toekomst van onderzoek zich onder het teken van innovatie, met als doel het gebruik van om andere interacties tussen zwarte gaten te detecteren. Deze veelbelovende nieuwe tool kan onze capaciteit om deze stille reuzen te zien en te begrijpen aanzienlijk vergroten en daarmee de structuur van het universum beïnvloeden.

 

Pieter Bakker
Geschreven door Pieter Bakker

Pieter Jansen, Nederlandse schrijver en sterrenkundeliefhebber, ontrafelt de geheimen van het heelal in zijn meeslepende artikelen.