Hier is de datum waarop de eerste dinosaurussen verschenen

Er zijn raadsels uit de natuurlijke geschiedenis die nog steeds de verbeelding van iedereen boeien, en de opkomst van de dinosauriërs is zeker een van hen. Imposant, mythisch, de dinosauriërs waren ongetwijfeld de heersers van het mesozoïcum, die de aarde regeerden tijdens een episch regime dat bijna 170 miljoen jaar duurde voordat het abrupt eindigde 66 miljoen jaar geleden. Maar hoe en wanneer begon het verhaal van deze legendarische dieren echt? Laten we teruggaan in de tijd om de oorsprong en de factoren die de weg naar de dominantie van de dinosauriërs op onze blauwe planeet hebben geplaveid, te onthullen.

De verbazingwekkende dinosauriërs: een ongelooflijke biologische diversiteit

Dinosauriërs worden geprezen om hun gigantische omvang en fascinerende diversiteit, maar voorbij de clichés vormen ze een groep van amniote viervleugelige gewervelde dieren met een indrukwekkende biologische variabiliteit. Hun verschijning op aarde markeert een keerpunt in de evolutie van de gewervelde dieren, en hun verwantschap met moderne vogels daagt de vooroordelen over de ouderdom en aanpassingsvermogen van soorten uit.

Het begin van een tijdperk: de eerste stappen van dinosauriërs op aarde

Nadat er een massale uitsterving plaatsvond in het Perm-Trias, werd de aarde getuige van een verstoring van haar biodiversiteit. Deze ramp, een van de meest verwoestende in de geschiedenis van de aarde, heeft veel synapsiden vernietigd en een leegte achtergelaten die snel werd opgevuld door de stoere archosauriërs. De diversificatie van deze archosauriërs, als gevolg van een succesvolle aanpassing tijdens de uitsterving en mogelijk gestimuleerd door het Carnian regenseizoen ongeveer 232 miljoen jaar geleden, heeft de dinosauriërs naar de voorgrond van het landschap gebracht.

Van scheiding tot triomf: de evolutie van dinosaurusdynastieën

De differentiatie van de dinosauriërs komt duidelijk naar voren met de opkomst van de twee grote ordes: de saurischiërs en de ornithischiërs. De eersten, bekend als “reptielen met een hagedisbekken”, omvatten enkele van de beroemdste prehistorische carnivoren, waaronder de gevreesde Tyrannosaurus rex. Ondertussen introduceert de late evolutie van de ornithischiërs, met een vogelbekken, een nieuw scala aan ecologische aanpassingen aan het einde van het Trias.

De suprematie van de dinosauriërs en het tijdperk van goud

De onbetwiste heerschappij van de dinosauriërs werd voorafgegaan door een strijd om te overleven tegen de pseudosuchiërs, nauwe verwanten van de huidige krokodillen. De veerkracht van de dinosauriërs tegen een nieuwe biologische crisis verminderde de concurrentie aanzienlijk en opende de weg naar een explosieve diversificatie. Zo begint het gouden tijdperk van de dinosauriërs in het Jura, een periode gekenmerkt door een toename in omvang, complexiteit en ecologische specialisatie gedurende een periode van 170 miljoen jaar, tot het fatale ingrijpen van een asteroïde-impact dat het einde van hun tijdperk betekende.

 

Pieter Bakker
Geschreven door Pieter Bakker

Pieter Jansen, Nederlandse schrijver en sterrenkundeliefhebber, ontrafelt de geheimen van het heelal in zijn meeslepende artikelen.