In Cardiff is recent een voetbalveld het toneel geworden van belangrijke archeologische ontdekkingen.

In een onverwachte wending waarin verleden en heden samenkomen, heeft Cardiff, de welbekende dynamische stad in Wales, onlangs indrukwekkende historische ontdekkingen gedaan. Op de ogenschijnlijk onopvallende locatie Trelai Park, waar sport en ontspanning samenkomen, hebben archeologen indrukwekkende overblijfselen uit het Bronzen Tijdperk blootgelegd. Deze vondsten omvatten niet alleen woonstructuren, maar ook alledaagse voorwerpen die ons inzicht geven in de levensstijl van onze voorouders bijna 3.500 jaar geleden. Deze onthulling verandert ons begrip van de geschiedenis van Cardiff en getuigt van de buitengewone rijkdom van de stedelijke ondergrond.

Eeuwenoude sporen onder onze voeten

Stel je voor dat je onder een voetbalveld concrete bewijzen ontdekt van een leven dat duizenden jaren oud is. In Cardiff werden deze doorgravingen niet gedaan door voetbalschoenen, maar door de minutieuze gereedschappen van archeologen. Deze ontdekkingsreizigers van het verleden hebben ronde huizen en een kleioven blootgelegd, waarbij doelpunten en wedstrijden een moderner echo zijn van een diepere geschiedenis. Deze huizen en hun betekenis nemen ons rechtstreeks mee naar het dagelijks leven van de bewoners van het Bronzen Tijdperk en veranderen Trelai Park in een venster op het leven van zo’n 3.500 jaar geleden.

Wanneer sport plaatsmaakt voor geschiedenis

Het jaar 2022 zal de geschiedenis van Cardiff markeren als het jaar waarin voetbalschoenen plaatsmaakten voor penseelstreken en troffels van archeologen. Overnemend vanaf het gras van Trelai Park bracht hun zoektocht niet één, maar twee sets van bovenop elkaar gelegen ronde huizen aan het licht. Deze ontdekking suggereert een bijzonder sociaal fenomeen: de doelbewuste demontage van oude woningen om nieuwe te bouwen. De kleioven, die vroeger werden gebruikt voor het verfijnde ritueel van metallurgie, werpt nieuw licht op de oude technieken van metaalbewerking.

De stukjes van de prehistorische puzzel

Elke archeologische vondst is als een puzzelstukje dat onze gedeeltelijke kennis van de geschiedenis aanvult. De kleioven getuigt van de bekwaamheid en kennis van de metaalbewerkers uit die tijd. Misschien is de in de buurt gevonden urn, vermoedelijk met de as van een van deze ambachtslieden, een stille hommage aan hun werk. En wat kunnen we zeggen over de verspreide stukjes aardewerk en vuurstenen gereedschappen, behalve dat ze spreken van een zowel rudimentaire als ingenieuze alledaagse realiteit?

Van gras naar gemeenschap

Het CAER-project heeft niet alleen het verleden belicht, maar heeft ook een nieuw gemeenschappelijk verhaal geweven. De betrokkenheid van meer dan 100 vrijwilligers heeft de banden tussen de inwoners van Cardiff en hun erfgoed versterkt. Door zij aan zij te werken met professionele archeologen, hebben de vrijwilligers de geschiedenisrijke grond met hun eigen handen aangeraakt en van hun gemeenschappelijke verleden een persoonlijke zoektocht gemaakt. Zo hebben ze bijgedragen aan het verrijken van de lokale cultuur en het nieuw leven inblazen van trots en verbondenheid met hun geschiedenis.

 

Pieter Bakker
Geschreven door Pieter Bakker

Pieter Jansen, Nederlandse schrijver en sterrenkundeliefhebber, ontrafelt de geheimen van het heelal in zijn meeslepende artikelen.