Met welk doel wil NASA lucht van Mars terugbrengen?

De geheimen van Mars bevinden zich letterlijk in de lucht en het is de taak van de NASA-rover Perseverance, sinds zijn aankomst in februari 2021, om ze vast te leggen. De studie van de lucht die in de monstercapsules wordt verzameld, belooft ons onthullingen over de atmosfeer van Mars en haar evolutie in de tijd. Dit artikel neemt je mee in het fascinerende verhaal van het verzamelen van de Marslucht en de innovaties die voortkomen uit deze ongekende missie.

Een erfenis van de maan als springplank

Laten we teruggaan naar 1972 met Apollo 17, waarvan de maanluchtmonsters het begin markeerden van een nieuw tijdperk in het onderzoek naar niet-aardse atmosferen. Dit was de laatste keer dat een mens op de maan liep, en deze historische voorganger heeft de basis gelegd voor toekomstige ruimteverkenning, inclusief die van Mars.

Perseverance: een rover met hoge ambities

De Perseverance-rover, erfgenaam van de Apollo 17-geest, gaat verder met de missie met duidelijke doelstellingen: het verkennen van het Marsoppervlak om maar liefst 38 nauwkeurige monsters te verzamelen, waaronder de lucht van Mars, het sleutelelement om de huidige atmosfeer en klimaatgeschiedenis te ontrafelen.

Het onderzoeken van de lucht van Mars: een venster naar een verdwenen wereld

Het analyseren van monsters van de Marslucht is een ongelooflijke kans om de geheimen van de atmosfeer van Mars te ontrafelen. De Marsatmosfeer, verrijkt met koolstofdioxide, is heel anders dan de onze, en elke meegebrachte capsule kan ons informatie onthullen over de aanwezigheid van andere gassen zoals neon, argon of xenon.

Het puzzelstukje van het terughalen van monsters

De Mars Sample Return-missie, gepland voor 2033, brengt aanzienlijke technologische en financiële uitdagingen met zich mee. De kosten en complexiteit van het terugbrengen van Marsmonsters naar de aarde zijn de kernzorgen van NASA en het Jet Propulsion Laboratory, die samenwerken aan het vinden van een haalbare oplossing.

Innovatie om Mars terug op aarde te brengen

Tegenover deze uitdagingen lanceert NASA een oproep aan de wetenschappelijke gemeenschap om kosteneffectievere en snellere methoden voor het terughalen van monsters te ontwikkelen. Dit initiatief kan leiden tot versnelde studies door de kosten te minimaliseren en gebruik te maken van geoptimaliseerde technologieën.

De taak is zeker complex, maar met het vooruitzicht om Mars beter te leren kennen en ons wetenschappelijk begrip van atmosferische en klimaatprocessen te vergroten, is de inzet zeker de moeite waard. Het is een groots avontuur en de wetenschappelijke wereld kijkt reikhalzend uit naar deze volgende revolutie in het planetair onderzoek.

 

Pieter Bakker
Geschreven door Pieter Bakker

Pieter Jansen, Nederlandse schrijver en sterrenkundeliefhebber, ontrafelt de geheimen van het heelal in zijn meeslepende artikelen.