Onderzoekers reconstrueren het gezicht van Ramses II met behulp van zijn mummie.

Wanneer moderne technologieën de mysteries van het oude Egypte ontmoeten, komt er een heel nieuw aspect van de geschiedenis naar voren. Zo biedt een team van onderzoekers van de universiteiten van Liverpool John Moores en Caïro ons een venster op het verleden, waarbij dankzij 3D-modellering voor het eerst het gezicht van een van de grootste farao’s aller tijden, Ramses II, wordt onthuld. Dit project slaagt erin om een gezicht van meer dan drieduizend jaar oud opnieuw tot leven te brengen, waarbij niet alleen het uiterlijk van de heerser op het hoogtepunt van zijn macht wordt getoond, maar ook op de drempel van zijn laatste reis. Duik met ons mee in deze fascinerende digitale wedergeboorte van een reus uit de geschiedenis.

Een internationale samenwerking om een ​​koninklijk gezicht opnieuw te ontdekken

Het Face Lab van de Universiteit van Liverpool John Moores heeft samen met de School of Medicine Kasr Al Ainy van de Universiteit van Caïro een wetenschappelijke prestatie geleverd: het gezicht van de iconische farao Ramses II opnieuw creëren. Deze reconstructie is de perfecte synthese tussen het erfgoed van het oude Egypte en technologische innovatie.

De geheimen onthuld door computertomografie

ramse-s-ii
Portret van farao Ramses II op 90-jarige leeftijd (links) en 45-jarige leeftijd (rechts). Credits: Afbeeldingen met dank aan Face Lab. Universiteit van Liverpool

Geavanceerde computertomografietechnieken hebben een sleutelrol gespeeld bij het genereren van 3D-beelden van de mummie. Hierdoor konden de wetenschappers nauwkeurig de morfometrische kenmerken van het gezicht van Ramses II reconstrueren op cruciale momenten in zijn leven, op 45-jarige leeftijd en op de respectabele leeftijd van 90 jaar.

De opmerkelijke langlevendheid van Ramses II in een nieuw licht

De studie onderstreept niet alleen het vakmanschap van de onderzoekers, maar ook de opmerkelijke langlevendheid van Ramses II. Het overschrijden van de 80 jaar was zeldzaam en opmerkelijk in de oudheid, waardoor zijn leven en heerschappij des te fascinerender zijn voor hedendaagse historici en wetenschappers.

Een mijlpaal in het reconstrueren van historische figuren

Het resultaat van dit project toont het potentieel van het reconstrueren van de gezichten van historische persoonlijkheden. Dit getuigt van significante vooruitgang in behandelmethoden en de betrouwbaarheid van DNA, waardoor ons begrip van de mensen die de geschiedenis hebben gevormd wordt aangevuld en verrijkt.

 

Pieter Bakker
Geschreven door Pieter Bakker

Pieter Jansen, Nederlandse schrijver en sterrenkundeliefhebber, ontrafelt de geheimen van het heelal in zijn meeslepende artikelen.