Onverwachte en verrassende communicatie tussen 2 chimpansees onthuld

Het observeren van dierengedrag blijft verbazen en ons begrip van communicatie vergroten. Een van deze fascinerende ontdekkingen komt van de Universiteit van St. Andrews, waar onderzoekers verontrustende overeenkomsten hebben onthuld tussen de gespreksstructuren van chimpansees en die van mensen. Laten we ons onderdompelen in een wereld waar gebaren spreken en de scheidslijn tussen menselijke en dierlijke communicatie lijkt steeds doorlaatbaarder dan ooit tevoren.

Dierengesprekken onder de loep

Chimpansees, onze verre neven in de evolutionaire boom, hebben ons zojuist geleerd dat ze de basisprincipes van gestructureerde gesprekken onder de knie kunnen hebben. Wetenschappers van de Universiteit van St. Andrews hebben meer dan 8.500 gebaren bestudeerd die werden uitgewisseld binnen vijf gemeenschappen van deze grote apen in Oost-Afrika. Door deze uitwisselingen te onderzoeken, hebben ze een opmerkelijke parallel ontdekt met de structuur van onze eigen verbale communicatie.

Het blijkt dat chimpansees niet tevreden zijn met willekeurige gebaren, maar een ritme van geven en ontvangen volgen, onderbroken door pauzes van ongeveer 120 milliseconden. Net als bij een menselijk gesprek stelt een gebaar een vraag en nodigt uit tot een antwoord, dat op zijn beurt wordt gevolgd door een doordachte pauze voordat het “gesprek” wordt voortgezet.

Een gebarentaal met culturele nuance

De culturele dimensie in communicatie is niet langer voorbehouden aan de mens. Chimpansees laten volgens dit onderzoek variaties zien in het timing van gesprekken die een culturele diversiteit binnen hun soort weerspiegelen. Dus van de ene gemeenschap tot de andere varieert het ritme van deze gebarenuitwisselingen en suggereert het “accenten” of “dialecten” die specifiek zijn voor elke groep. Deze waarneming benadrukt onderliggende en gedeelde communicatieregels, vergelijkbaar met degene die we gebruiken.

De ontdekking van deze overeenkomsten schudt de lang gekoesterde overtuiging van unieke menselijke communicatie op zijn grondvesten. Het wijst eerder op een gemeenschappelijk communicatief erfgoed en roept boeiende vragen op over de oorsprong van ons vermogen om te converseren.

Het begrijpen van de evolutie van onze gesprekken

Deze parallellen tussen onze uitwisselingen en die van onze naaste verwanten, de chimpansees, moedigen onderzoekers aan om hun nieuwsgierigheid te verbreden. Het onderzoek benadrukt het belang van het vergelijken van gespreksstructuren tussen verschillende zeer sociale soorten, zoals olifanten of kraaien. Deze benadering is essentieel om ons begrip van de evolutie van communicatie te verrijken en te bepalen of deze capaciteiten verder reiken dan alleen de grote apen.

Met deze toewijding aan nieuwe ontdekkingen hopen wetenschappers de geheimen te ontcijferen van complexe dierlijke communicatie, die ons mogelijk de diepgewortelde wortels van onze eigen sociale interactie en behoefte aan interactie kan onthullen.

ย 

Pieter Bakker
Geschreven door Pieter Bakker

Pieter Jansen, Nederlandse schrijver en sterrenkundeliefhebber, ontrafelt de geheimen van het heelal in zijn meeslepende artikelen.