Volgens dit onderzoek zouden de eerste prehistorische graven niet behoren tot onze soort.

De vondst die de geschiedenis op zijn kop zet

Gepubliceerd op 24 juni 2024, schudt de betreffende studie onze kennis van begrafenisrituelen op zijn grondvesten. In Zuid-Afrika zijn graven van de soort Homo naledi ontdekt, wat de gevestigde overtuiging verstoort dat alleen Homo sapiens rituele dodenpraktijken ontwikkelde.

De datering van de graven, geschat tussen 200.000 en 300.000 jaar voor onze jaartelling, stelt dat deze praktijken al ver vóór de tot nu toe erkende periode van expliciet bewind van Homo sapiens over begrafenisrituelen plaatsvonden.

Meer dan menselijk, Homo naledi

Homo naledi, deze uitgestorven soort die een delicate brug slaat tussen primaten en mensen, is nog steeds van groot wetenschappelijk belang. Het vertoont een verbazingwekkende mix van kenmerken, met name benadrukt door de bescheiden omvang van zijn hersenen, vergelijkbaar met een sinaasappel. Deze biologische ontdekkingen dragen bij aan het schetsen van een meer genuanceerd beeld van de evolutie.

Merkwaardige merktekens die de verbeelding prikkelen

Diep in deze graven van Homo naledi, zijn de slim gegraveerde geometrische merktekens op de muren even opvallend als intrigerend. Geconfronteerd met deze gravures groeit het besef van symbolische praktijken en een zeker basaal begrip van schoonheid.

Een levendig wetenschappelijk debat

Vanwege de diepgaande implicaties van dergelijke vondsten, is de wetenschappelijke gemeenschap, verre van een consensus, verdeeld. De ene groep ziet een mogelijke revolutie in ons begrip van de menselijke evolutie, mogelijk herziening van fundamentele hoofdstukken. Voor anderen nemen bezorgdheid en scepsis toe over de interpretatie van deze nieuwe informatie.

Een samenvatting van de aangetaste kennis

Terwijl nieuw ontdekte gegevens de bestaande kennis uitdagen, laat het onderwerp van Homo naledi ons nadenken over onze plaats in de evolutie en de complexiteit van menselijke culturen door de tijd heen.

 

Pieter Bakker
Geschreven door Pieter Bakker

Pieter Jansen, Nederlandse schrijver en sterrenkundeliefhebber, ontrafelt de geheimen van het heelal in zijn meeslepende artikelen.